2017. június 10., szombat

Fürdő, Termálfürdő vizei - termálfürdők eredete

Termálfürdő eredet: 

több millió éves vizek a mészkő fogságában maradtak

Tektonika ajándéka nekünk Magyaroknak a gazdag termálvízkincs

Budapest a termál-, illetve gyógyvízforrások számát tekintve és nem túlozva egyike a földkerekség leggazdagabb városainak.

termálfürdő

A Duna jobb partján több mint hetven forrás ontja a meleg gyógyvizet az itt található termálfürdőknek.

Ezen fürdők jelentős része természetes forrásból táplálkozik, ezzel szemben a pesti oldalon már csak a mélyfúrások hozzák általában felszínre a gazdag ásványianyag-tartalmú termálvizeket, a Margit-sziget felöl egészen a Rákos-patak környékéig bezárólag.

E nagy eltérés oka a hévízvízkészlet túlnyomó részét tartalmazó mészkő és dolomitrögök elhelyezkedése.

Budapest összes termálvize a mintegy 220–230 millió éves triász időszaki karbonátos üledékrétegekből tör fel.

A triász korú tengeri eredetű kőzettömbök a földkéregmozgások révén hosszú évmilliókig emelkedtek, és a szárazföldi felszínre kerülve karsztosodtak.

Nagyon érdekes, hogy dolomitrétegekben nemcsak az újkori, tiszta és magas hőmérsékletű karsztvíz,

hanem a legújabb kutatások szerint a különböző vegyi anyagokat tartalmazó ősi karsztvíz is beszorulhatott.

A feltárt ősi karsztvizek biokémiai összetétele megegyezik a miocén végi, alsó pannon sósvízi összetétellel, így a legnagyobb valószínűség szerint ezek több millió éves, a miocén időszak végéről fennmaradt beszorult vizek, amelyek megőrizték eredeti ásványi összetételüket.

Langyos karsztvízzel elárasztott barlangok és fürdők.


fürdő


A modernkori mélyfúrások bebizonyították, hogy a mélybe süllyedt mészkő és dolomittömbökben több karsztvízszint is kialakulhatott.

A hazai termálvizek legfontosabb csoportját a felső pannon homokos üledékrétegébe zárt hévizek alkotják.

A miocén végén körülbelül kilencmillió éve a Kárpát-medencét egy csökkent sótartalmú, viszonylag mély beltenger borította el.

Miocén végi időszaki fésűskagyló fosszíliája, az egykori szubtrópusi Bádeni-tengerben lerakódott zátonymészkőből származhat.

Az ide beömlő folyók azonban fokozatosan kiédesítették a vizét és az erózió és a folyók által behordott hordalék pedig feltöltötte a medencéjét. A vastag felső pannon homokos üledéksor a hazai termálvízkészletek egyik legfontosabb lelőhelye. Ez termál fürdőink legfontosabb forrása. Így például a Kisalföld legnagyobb részén a felső pannon üledékréteg kétezerkétszáz méter mélyen húzódik, ezért itt hazai viszonylatban magas akár 50-80 Celsius-fokos termálvizet is fel lehet tárni.

Biztonsági ajtórács jellemzői:

Biztonsági ajtórács jellemzői a kiemelés, kifeszítés elleni védelem. Fontos, hogy a zárak ne legyenek törhetőek illetve fúrhatóak. Lammellás zárakkal vagy több ponton zárható zárrendszerrel legyen lehetőleg ellátva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése